Talli Ratsastustunnit Täysihoito Hevoslukio Muut palvelut Hinnasto Ajatuksiamme
Tunnit

Tavalliset tunnit sopivat aivan kaikenlaisille ratsastajille. Kaikki hevoset osaavat tehdä hyvin ainakin helpon B:n asiat ja ovat turvallisia ratsastaa. Mukaan ratsastustunneille sopivat tavoitteelliset ratsastajat, mutta myös vain virkistystä hakevat hevosten ystävät. Edistystä tapahtuu tietenkin parhaiten, kun ratsastaa vähintään kerran viikossa. Kun ratsastusväli ei pääse kovin pitkäksi, hevosen selässä istuminen helpottuu ja jännitys vähenee.

Ratsastaa voi toki myös vain silloin tällöin, mutta silloin kannattaa olla itselleen armollinen, jos kaikki jutut eivät meinaa onnistua!

Myös intensiivisillä lomaratsastuksilla saa paljon potkua harrastukseen.

Ratsastustunteja myydään kolmella eri hinnalla. Halvimmaksi tunti tulee kausikortilla, jolloin tunti on kerran viikossa. Jos tunti jää väliin, se ratsastetaan rästituntina kauden aikana jonain sopivana päivänä. Kausikorttilaiset pääsevät myös hyppäämään, ja he saavat alennuksen kaikista järjestettävistä kursseista lukuun ottamatta tallin ulkopuolisten valmentajien kursseja,

Kymppikortissa maksetaan 10 ratsastustuntia kerralla. Kortin käyttöaika on neljä kuukautta. Samaa korttia voi käyttää kaksikin perheenjäsentä.

Irtotuntiratsastaja osallistuu sopivalle tunnille haluamaansa aikaan, ja maksaa käteisellä tunnin kerrallaan. Irtoestetunti on hieman kalliimpi kuin tunti sileällä, koska hyppääminen rasittaa hevosta enemmän.

 

Ratsastuksen aloittaminen

Ratsastuksen voi aloittaa missä iässä tahansa.

Talutusratsastus sopii kaikenikäisille lapsille. Jos lapsi ei ole aiemmin ratsastanut, hänen kannattaa osallistua muutamalle puolen tunnin talutusratsastustunnille. Siinä harjoitellaan ratsastuksen alkeita, kuten pysäyttämistä ja liikkeelle lähtöä ja kokeillaan vähän ravia. Joskus jo 2- tai 3-vuotiaat lapset tykkäävät ratsastaa puoli tuntia. Silloin hänellä täytyy olla mukana avustaja, joka kävelee koko ajan vierellä ja pitää lapsesta hieman kiinni. Jos hevonen kompastuu tai säikähtää jotain, avustaja saa napattua lapsen suoraan syliinsä, eikä mitään riskejä pitäisi olla.

Tarkemmin ratsastukseen voi alkaa perehtyä jo 6-7-vuotiaana. Ratsastuksen voi aloittaa kuitenkin yhtä hyvin vaikka 11- tai 13-vuotiaana. Tai sitten kuusikymppisenä! Alkuvaiheessa ei kannata pitää mitään kiirettä, vaan eteneminen kannatta tehdä lapsikohtaisesti, hitaasti kiiruhtaen. Turvallisuus on hyvin tärkeää, siksi kannattaa ratsastaa tarpeeksi kauan hitailla poneilla ja talutuksessa. Urheilullinen nuori tai aikuinen voi edetä ratsastuksessa nopeastikin.
Lapsille kannattaa selittää, että ratsastuksen opettelussa kaikkia ratsastajia aina neuvotaan paljon ja istuntaa ja apujen käyttöä korjaillaan. Näin täytyy tehdä, että ratsastus pysyy turvallisena, ja ponit tottelevaisina.

Koska tallillamme ryhmät ovat pienet ja talli rauhallinen, esimerkiksi oppimishäiriöt eivät estä harrastuksen aloittamista. Jos esimerkiksi lapsella on havaittu keskittymishäiriötä tai muuta sellaista, haluamme mielellämme tietää asiasta. Tunnit sujuvat paremmin, kun osaamme ohjeistaa lyhyesti ja täsmällisesti, ja esimerkiksi muistuttaa kesken tehtävän, minne ollaan menossa.

Ratsastuksen aloittaminen onnistuu hyvin myös vanhemmalla iällä. Harrastus kannattaa aloittaa joko alkeiskurssilla tai yksittäisillä tunneilla. Eteneminen on hyvin ihmiskohtaista. Toiset etenevät laukkaamaan piankin, toisilla kestää kauemmin oppia hallitsemaan kehonsa hevosen selässä.