Tuntihevoset Yksityiset Muistoissa
Muistoissa


Kuvaaja:
Saila Jantunen

Kirjonurmen Aamu (s. 2013-2020, i. Vili-Ponteva, ei. Kelmi)
oli S.O. Pirpaliinan viimeinen varsa, tomera tamma, johon isän kautta


t. Blueberryhill´s Blue Diamond (s. 2002-2021,  i. Robin Z, ei. Ceylon)
oli lahjakas FWB-estetamma. Eva ja Tapio Ylelän kasvattama tamma lähti jo nelivuotiaana Saksaan Kati Lekanderin ratsutettavaksi. Kuusivuotiskaudella se suoritti Ville Kulkkaan kanssa 110-130 ratoja. "Se on rohkea, hyppää hyvin ja sillä on paljon kapasiteettia", luonnehti Henrik Ehrnrooth Diivaa

 Diiva oli lempeä, kiltti ja viisas hevonen, joka teki ihanaa varsaa, ennen kuin se siirtyi ikivihreille laitumille sitkeän SI-nivelen vaivan takia.


Our Snufkin (s.2014-2020, Cagliostro - Robin Z)
oli Diivan ryhdikäs varsa. Luonteeltaan Nuuskis oli poikkeuksellisen kiltti, ystävällinen ja varovainen nuori ruuna, mutta takapolviensa takia se ei koskaan päässyt eteenpäin ratsun uralla.

r. Quenchiro (s. 2011, i. Celtas Chimborazo, ei. Centimor)
eli Onni oli rakkausvarsa, jolta odotettiin paljon, sillä kaikki sen
sukulaiset hyppäsivät! Isän emä Chigago II on kaikille vähänkin
vanhemmille tuttu Finnderby-voitosta Suski Fagerströmin kanssa sekä
kansainvälisistä sijoituksista Sebbe Nummisen kanssa. Onnerosta ei
kuitenkaan tullut GP-hyppääjää, eikä Miian kisahevostakaan, vaan se
jouduttiin syksyllä 2019 lopettamaan myöhäisellä iällä alkaneiden
wobbler-oireiden takia.


Kirjonurmen Suklaadonitsi (s. 1998, i. Ekeholms Bacardi, ei. Peveril Probus),
oli itse kasvattamamme newforestinponi. Nuorena se kilpaili aktiiviesti
voittaen jopa huippupalkintoisen Ponibreeders-kilpailun kuusivuotiaana.
Se oli jonkin aikaa maailmalla kilpailemassa innostuneella
poniratsastajalla, ja sen jälkeen siitä tuli erittäin kiltti ja
luotettava tuntiponi. Se toimi luottoratsuna aloittelijoilla, mutta myös
osasi paljon ja hyppäsi kiltisti. Donitsi lopetettiin syksyllä 2018
pitkäaikaisen hammassairauden takiaKuvaaja:
Suvi Nieminen - suvin.net
r. H.V. Elton (s. 1999,  i. A.V. Elmo, ei. Vieteri)
oli Kirjonurmen tallin Suomenhevonen 100 vuotta -juhlaostos, joka ilahdutti meitä 10 vuotta, kunnes se jouduttiin lopettamaan jalkavaivojen takia. Elton häkellytti jo ensimmäisenä ratsukesänään kaikki upealla laukallaan. Elton oli luonteeltaan todella kiltti, mutta herkkäsieluinen ja ripeä. Se jäi muistoihimme hyväliikkeisenä, hyvin hyppäävänä ja suurisieluisena hevosena.


Kuvaaja: Laura Liski
t. Emmanuelia (s. 1992, i. Valpurin Vesa, ei. Vippaus)
joka oli meillä tunneilla 20 ihanaa vuotta. Eemelillä oli Keski-Suomen pahin purentavika, mutta Kuhmoisten kauneimmat silmät. Se osasi koulua, hyppäsi, toimi maastossa ja kantoi kaikenkokoiset alkeisratsastajat. Eemelin paikka on mahdoton täyttää.

 

r. Kiripoika (s. 1991 – 2016, i. V.T. Ajatus, ei. Hiluri)
eli Hiiri tai Hirna oli sielukas ja ainutlaatuinen suomenhevosratsu. Se voitti kuusivuotiaana Nuorten suomenhevosten katselmuksen Nurmijärvellä ja valittiin lupaavimmaksi kouluhevoseksi. Hiiren parhaat suoritukset olivat suomenhevosten koulumestaruushopea vuonna 2006 sekä vuonna 2004 melkein 70 prosentin tulos ja luokkavoitto suomenhevoskuninkaallisten koululuokassa Tuija Rummukaisen kanssa. Vanhemmilla päivillään Hiiri hyppi taas myös esteitä. Hirna oli 25-vuotiaaksi asti hämmästyttävän miellyttämisenhaluinen, ahkera ja innokas hevonen, jolla oli erinomaiset liikkeet.

Kiripoika lopetettiin ruokatorven tukoksen takia syksyllä 2016.Kuvaaja:
Susanna Saikkonen, suski.galleria.fi
r. S.O.Humukka (s. 1994 - 2016, i. Jessimo, ei. Kelmi)
oli Piken kaunis varsa, erinomainen pienhevonen, joka kilpaili kansallisella tasolla kaikissa kolmessa lajissa. Humukka oli osaava ja suloinen, siltä sujui kaikki. Ihan lasten ratsuksi siitä ei koskaan ollut, sillä sen mielestä ihmisen pitää vähintään osata keventää!


Ihana vilkkusilmäinen, Humukka lopetettiin syksyllä 2016 jalkavaivojen takia.

r. Tikkinen (1994 - 2016, i. Jalo-Puhe, ei. Luonnos)
oli helposti huolestuva, mutta miellyttämisen haluinen pieni ja kevyt suomenhevonen, joka kilpaili sekä kouluratsastusta että esteitä kansallisella tasolla asti. Tuntihevosena se oli hyvin pidetty, eikä se edes laumassa tavannut riidellä kenenkään kanssa.


Tikkinen lopetettiin syksyllä 2016 jalkavaivojen ja aineenvaihduntahäiriön takia.

r. Lukas (s.2002 – 2016, i. H-S Jason, e. Liza)
oli hurmaava poni, jonka emä oli puolalainen poni ja isä welsh. Nuorena Lukas oli pilkullinen, mutta vanhemmiten se muutti käytännössä valkoiseksi. Lukas oli hauska ruuna, joka on pienillä ratsastajilla melko hidas, mutta enemmän ratsastaneiden alla vauhdikas. Se oli ryhdikäs, kiltti ja rauhallinen, välillä vähän liiankin fiksu. Se rakasti uimista ja piti lapsista.

Ikävä kyllä Lukas jouduttiin lopettamaan jo 14-vuotiaana syksyllä 2016 pilkullisille poneille tyypillisen vakavan silmäsairauden takia.

t. S. O. Pirpaliina (s. 1990, i. Kelmi, ei. Vihuri)
oli kansallisella tasolla esteissä menestynyt suomenhevonen, joka oli kantakirjassa toisella palkinnolla. Pike oli kaunis ja urheilullinen tamma, joka teki viisi hienoa varsaa, mutta ei koskaan oppinut kestämään katoltaputoavia lumia. Piken intohimo esteille ja räjähtävä ponnistus - se ei unohdu koskaan. Vanhuuden päivänsä Pirkko vietti miellyttämisenhaluisenä opetusratsuna, jolla oli ihanan tasainen ravi.

Pike jouduttiin lopettamaan 25-vuotiskesänsä lopussa, kun se sairastui ähkyyn.


r. Luonseri (s. 1990,  i. Ponseri, ei. Luonnos)
oli Karoliina ja Elina Kääpän leppoisa suomenhevosruuna. Ravurista ratsuksi koulutettu Lumppa oli lempeä, vireä ja älykäs. Monien hämmästykseksi hiukan ryhditön Lumppa väläytteli myös melkoisia kouluratsun elkeitä ja keräsi kasan ruusukkeita helposta C:stä ja B:stä ja starttasipa se pari A:takin. Tunneilla ratsastajat miltei poikkeuksetta ihastuivat Lumpan palvelualttiiseen luonteeseen.

Luonseri jouduttiin lopettamaan 25-vuotiaana ähkyn takia.Kuvaaja:
Saila Jantunen
Kirjonurmen Misu Teedu Karvinen
oli mahtavan ihana kissanpentu, joka jäi auton alle syksyllä 2013. Se rakasti kaikkia ja oli erinomainen hiirikissa.

Bacardi (s. 2006-2014, Calato - Ahorn) oli suuri, hollantilainen ja hyvin hyppäävä ruuna, jolla oli niskassaan rustottuma, jonka takia se ei pystynyt elämään kilpa- tai harrastehevosena. Muistamme Bacardin lempeänä kaverina, joka rakasti porkkanajumppaa!

r. Origo Spot (s. 1987, i. Hedlanda Meteor, ei. Peveril Probus) eli Omppu oli oma kasvattimme, jonka Typsi varsoi iloksemme kesällä 1987. Hoitaessa Origo oli ajoittain mörkömäinen. Varsinkin kylmät, tuuliset talvipäivät saivat sen irvistelemään, mutta kesällä auringon paiste oli Ompunkin mieleen. Nuoruudessaan se hyppäsi vaikka kuinka korkealle ja pärjäsi esteratsastuksessa aluetasolla. Vanhoilla päivillään se toimi rakastettuna alkeistuntihevosena. Omppu kuoli ähkyyn 26-vuotiaana kesällä 2013.

r. Harri Potter (arv. 1997, suku tuntematon) oli irlantilainen ruuna, mikä-lienee-tinker-risteytys, joka tuli kesällä 2003 Kirjonurmen tallille ennen muuta vähän arempien ratsastajien käyttöön opettamaan laukkaa ja estehyppyjä. Harri oli perusolemukseltaan rauhallinen. Maastossa ja etenkin maastoesteillä se kuitenkin intoutui villiksi ja jopa tuhmaksi, joten maastoon sen saavat vain kokeneet ratsastajat. Kouluratsastuksessa Harri oli kelpo pakkaus, ja ensimmäiset helppo A -radat ovat jo takana. Harri toiseen takakintereeseen tuli murtuma tarhassa. Murtuma parantui, mutta jalkaan tuli muutaman vuoden päästä nivelrikko, minkä takia Harri päästettiin laukkailemaan ikivihreille laidunmaille vuoden alussa 2013.

t. Queneina (s. 2005, i. Centimor, ei. Aquarius). Impi oli Iina Oivasen vahvaluonteinen ja hyvähyppyinen FWB-tamma, joka myös ravasi hienosti. Impi jätti jälkeensä paljon muistoja ja hienon varsan Quenchiro, kun se jouduttiin lopettamaan neurologisten ongelmien takia syksyllä 2012.

r. Sormaus (s.1994, i. Suikku, ei. Vieteri) Sormauksella oli miltei pumpulimaisen tasaiset liikkeet, ja se oli iso ja näyttävä hevonen, jolle laukkaaminen ja hyppääminen oli helppoa. Ratsuna Sormaus erotteli ratsastajista jyvät akanoista. Ohjista ei saanut vetää, nopea ja selkeä piti olla. Sormaus oli tallin suomenhevostammojen suuri rakkaus, joko lopetettiin takajalkavaivojen vuoksi syksyllä 2012.

r. Jack Flex (s.1991, i. Turn for Home, ei. Lynden Victory) oli amerikkalainen ravuri, joka toimi ratsuna jo 90-luvun lopusta lähtien. Hyvässä muodossa kulkeminen oli sille helppoa, se laukkasi rauhallisesti ja taitoi paljon kouluratsastusasioita. Ihaninta oli reipas ja yritteliäs luonne, ja se olikin rodustaan huolimatta monen suosikkiratsu. Jaakko lopetettiin syksyllä 2012 keuhko-ongelmien takia.

r. Lovegame eli Nöpö (s. 1999, i. ei.) oli oldenburg-ruuna, joka muutti tallille joulukuussa 2005. Se oli todella kilttiluonteinen pitkäjalkainen ja kyvykkään oloinen hevonen. Raamikkaan ja näyttävän ruunan ura kouluradoilla tyssäsi monenlaisiin jalkavaivoihin.

t. Kirjonurmen Yö (s. 2010, i.Lastun Leka, ei. Kelmi) oli Piken kolmas varsa, tumma, urheilullinen tamma, jostapiti tulla hieno estehevonen ja Piken tammalinjan jatkaja. Luonteeltaan se oli seurallinen ja liikkeiltään kevyt. Yö oli maailman toimivin ja kiltein varsa, ehkä liian enkelimäinen tähän maailmaan, sillä se jouduttiin lopettamaan jo toisena talvenaan takapolven pahan kasvuhäiriön vuoksi.

Miirun työtä oli hiirenmetsästys ja kellottelu. Myös pihapiirin oravat joutuivat välillä Miirun ruokalistalle. Jotkut ovat väittäneet, että Miirun jalat lyhenivät vuosi vuodelta, mutta se ei pidä paikkaansa. Kaiken kaikkiaan kyseessä oli hieno, pörheä ja akrobaattinen eläin. Miirun metsästykset ja tassuttelut tallin pihalla loppuivat alkukesällä 2011, jolloin hitaaksi liikkujaksi käynyt arvokas kissa joutui oletettavasti itse ruokalistalle.

Maisa oli lagotto romagnolo -rotuinen koira, erittäin touhukas ja kiharakarvainen, syksyllä 2008 syntynyt veijari, joka kaikkien suureksi suruksi menehtyi onnettomuudessa ensimmäisenä talvenaan. 

Tere oli ystävällinen, verkkainen ja persoonallinen labradorinnoutaja. Sen työhön kuului ihmisten tervehtiminen, sekä seuran pitäminen vieraileville koirille. Harrastuksenaan musta läppäkorva hautasi leivänpaloja. Tere lopetettiin 12-vuotiaana syksyllä 2008 sitä pitkään kiusanneiden kasvainten takia.

t. Alfa II (s. 1986, i. Anix, ei. Jidon) oli ruunikko russponitamma. Pikkuinen Alfa oli ratsastaessa enkelimäisen kiltti. Se rakasti hyppäämistä, liikkui suloisessa muodossa ja kipitteli hymyillen myös alkeistunnit. Ennenkuin tapasimme Alfan, emme edes uskoneet, että niin kilttejä poneja on olemassa.
Keväällä 2008 Alfalta diagnosoitiin sydänvika, jonka takia se jouduttiin lopettamaan vielä samana syksynä.

r. Terimo (1987-2006, i. Rimo) oli shetlanninponi ja hauska kaveri. Päättäväisellä otteella sen sai liikkumaan erittäin mukavasti, mutta Terimolla oli myös omia ajatuksia. Erityisesti kesäaikaan Terimon taluttaminen ulkona oli oikea haaste! Hienoa Teriksessä eli Teräsnallessa oli sen aktiivinen ja hienosti pyörivä laukka, joskin myös Tepin sydämiä sulattava hirnahtelu ihmisille jäi kaikkien sitä rakastaneiden mieleen. Teku oli myös kokenut esiintyjä: se sulatti sydämiä esimerkiksi peikkoponin ja lännenhevosen rooleissa. Terimon omisti Riikka Heimala, ja se lopetettiin lokakuussa liian monta kertaa uusineen kaviokuumeen takia.

t. Rolokke Trude eli Typsi (s. 1978, i. Peveril Probus, ei. Stafford Hat Band) oli ensimmäinen ponimme, kultainen new forest -tamma, joka ehti olla meillä yli 21 vuotta. Typsi oli lempeä, kaunis ja rauhallinen, ja se jätti jälkeensä kolme hienoa poikaa. Typsi siirtyi eläkkeelle syksyllä 2001, ja eli vielä kuusi vuotta  kevyessä käytössä, ennen kuin se jouduttiin lopettamaan äkillisten jalkaongelmien vuoksi elokuussa 2007.

o. Rimmo (1985-2006, i. Immo, ei. Rimastus) oli monitoimihevonen vailla vertaa. Nuoruusvuotensa Rimmo juoksi kilpaa. Raviuran päätyttyä Ripa myytiin Pentti Linkolalle työhevoseksi, ja monta talvea se vetikin rekeä Sääksjärven jäällä. Lisäksi Rimmon töihin kuuluivat myyntimatkat Valkeakosken keskustassa. Kesät Rimmo toimi leiriläisten ajohevosena sekä ratsun puuhissa, jossa se eteni helpon A:n tasolle. Aina kouluratsastus ei kiinnostanut, mutta ryhdikkäänä päivänä Rimmo oli unelman kevyt! Esteistä Rimmo piti, kuulemma jo Ypäjällä Nurmion Tapsa oli hypännyt sillä metriä... Viimeisenä vuotenaan Rimmo sai pahan vamman koukistajajänteeseensä, eikä vamma alkanut parantua.

t. Desdemona II (s. 1984-2005, i. Dacapo, ei. Adlerruf) oli tamma, joka jäi aikakirjoihin erinomaisesti menestyneiden jälkeläistensä takia. Landinon jälkeläinen Yessica hyppäsi GP-luokkia ja rotshildiläinen Kascadeur myytiin Keski-Eurooppaan kouluratsuksi. Kirjonurmen tallilla asuessaan vanha Desdemona ei kuitenkaan tullut enää kantavaksi, ja se lopetettiin, kun vanha sädeluuontuma alkoi vaivata pahasti.

t. Esi-Ase (s. 1999-2004, i. K.K.Kössi, ei.Henri) oli nuori, ystävällinen suomenhevostamma, joka kävi jonkin verran tunneilla. Se lopetettiin parantumattoman halvauksen takia.